Produktionen av sojabönan

Var produceras sojabönan?
Sojabönan växer naturligt i Asien och Ryssland, främst i Kina och Korea, men Amerika står idag för den största produktionen. Nord-och Sydamerika producerar tillsammans 55% av alla sojabönor i världen, Asien de resterande 45%. I Sydamerika är Brasilien och Argentina de största producenterna, men tyvärr drabbas regnskogen när man hugger ned den och påverkar mångfalden i skogen.

Vem odlar sojabönan?
I Sydamerika odlas sojabönan av fattiga bönder, som oftast gått över till att odla sojabönor eftersom det är mest lönsamt. Åtminstone 50% av alla sojabönor som produceras är genmodifierade. GMO-grödor är sterila och kan alltså inte sprida vidare sina frön. Det sätter bönderna i beroende till de stora multinationella företagen eftersom de måste köpa nya GMO-frön för att fortsätta odla.
Alprosoja uppger att det inte existerar någon Fairtrade-märkning för sojabönsbönder men att de (Alprosoja) försöker samarbeta med samma bönder år efter år och ge de bra förutsättningar.
I Sverige går det att köpa Kravmärkta sojabönor men det är endast en liten, liten del som är Kravmärkta.

"Koncentrationen av sojaodling i Brasilien och animalieproduktion i EU är förkastlig även ur ekologisk synvinkel.Små mjölkproducenter i Brasilien, som har en miljömässigt bra produktion, slås ut och multinationella företag övertar hela marknaden." http://www.wwf.se/source.php/1119529/wwf-1078461-1.pdf

När odlas sojabönan?
Sojabönan odlas helst i 20-30 grader Celsius. Om temperaturen understiger 20 grader eller överstiger 40 grader påverkas skörden negativt. Eftersom det inte är lönsamt med en produktion som inte är igång hela året tvingas bönderna odlas fast det är jorderosion. Med erosion menas att det översta lagret av marken försvinner och med det även näringsämnena i marken. Det leder till att jorden inte längre kan brukas. I USA betalar regeringen ut en ersättning till bönderna ifall det blir jorderosion så att de inte ska behöva odla och därmed förvärra erosionen. Men i de fattiga länderna tvingas man odla en då vilket förvärrar problemet. Slutligen finns ingen jord kvar att bruka och då är det allvarliga problem.
I vissa delar av Brasilien behöver man kalka och bespruta jorden för att kunna odla sojabönan och frågan är om det inte är bättre att lägga produktionen på ett annat ställe där man inte behöver förstöra miljön(?).



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0