export och import

Sojabönan – handel
De tre största exporterna av sojabönor är USA, Brasilien och Argentina följt av Kina.
I till exempel Argentina är landet beroende av exporten, då de har en exportskatt som bidrar till den statliga kassan med flera miljoner per år. Dock söker vi alltid närproducerade produkter därav räknar man med att inom en framtid kunna odla sojabönor i Sverige och kanske självförsörja oss tillslut, men hur kommer det då att drabba de stora exporterna? Sverige importerar nu cirka 250 000 ton sojaprodukter. Man menar att de miljöproblem som uppstår vid exporten och den stora GMO-frågan har gjort det aktuellt att odla i Sverige. Jag tror på närproducerat, men som sagt hur ska till exempel Argentina klara sig utan sin export?

Sojabönor används även inom annat än ätbara produkter, biodiesel är en produkt som ökar på marknaden. Vanlig diesel kommer år 2010 att få blandas ut med 7 % biodiesel (5% år 2009), vilket ökar omfattningen av biodiesel på marknaden.

Den största delen av sojabönor som importerats till Sverige används som foder till bland annat våra kossor. Att äta kött (vilket vi gör i enormt stora mängder) är inte heller bra för miljön likaså att dessa länder som exporterar, exempelvis Brasilien skövlar sina regnskogar för att odla dessa sojabönor. De släpper ut bekämpningsmedel och kalk i jorden som förorenar naturen.
Jag tvivlar på att man kan hitta något miljövänligt med denna gröda, mer än att den är nyttig att äta, vilket vi människor själva knappt gör (jämfört med andra användningsområden)

De som tjänar på sojabönorna är då inte de fattiga bönderna som odlar dem. De flesta bönder använder GMO vilket innebär att bönderna varje säsong måste köpa från de stora företagen som säljer GMO-frön. Det finns i inga Fair Trade sojabönor, det vill säga att bönderna antagligen inte har speciellt bra kontrakt.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0