Från gröda till.. vadå?

Källa: WWF http://www.wwf.se/source.php/1116634/wwf-1019745.pdf

Soja används främst till:


Djurfoder

Mat för människor

Olja

Men även har även förekommit i Läkemedel, Telniska ändamål; t ex bläck, bekämpningsmedel, fiber, lim och tvättmedel

Sojaoljan är den mest använda oljan till matlagning, den kommer före palmoljan. Sojaoljan kan utvinnas antingen på kemisk väg eller pressas ur bönorna. Amerikanernas behov av matolja tillgodoses i stor utsträckning från soja.
Även i Sverige finns det sojaolja i en del produkter där vegetabiliskt fett eller olja ingår.Om matolja utvinns ur sojabönorna på kemisk väg kan man mala den proteinrika restprodukten till
mjöl. Detta mjöl används i stor utsträckning till djurfoder, särskilt inom EU. Matoljan kan också kallpressas och restprodukten kallas då expeller.
Expellerna har en högre fetthalt än mjölet och används även de till djurfoder. Soja förekommer i många olika foderblandningar lämpade för olika slags husdjur och till olika produktionsinriktningar, t.ex. till kött- eller mjölkproduktion, etc.
Med sitt innehåll av högvärdigt protein är soja en mycket bra ingrediens i djurfoder. Den är dessutom mycket energirik. En stor del av det proteinfoder som går åt i animalieproduktionen i EU utgörs av soja.


Några exempel på sojaprodukter som kan hittas i de svenska butikerna är: Sojabönor, sojamjöl, tofu, miso, tempeh, sojamjölk, sojagrädde, sojadryck (sötad och osötad), sojaglass (i olika smaker), sojaost (mjuka och hårda), sojadessert (med olika WWF VÅRA EKOLOGISKA FOTAVTRYCK – Soja 27 smaker), sojafrutti (med olika smaker), sojakorv, sojabiffar, sojasnitsel, sojafärs, mm, mm. Man kan även köpa sojan i form av Mensoy, ett kosttillskott i kapsel. Sojan är också ingrediens i många andra produkter som finns i butikerna.

Trots det stora antalet nyttiga sojabaserade matvaror så är det import av soja till djurfoder som utgör den stora volymen av den svenska importen av sojabönor, sojamjöl och liknande produkter. Av importen till Sverige går omkring 385 000 ton till djurfoder och bara ca 6 600 ton till mat för människor . I Sverige används således 98.5 % av sojan som importeras till djurfoder och bara 1.5 % går till mat för människor.
Till detta ska läggas en viss svensk import av sojaolja.


Detta kan jämföras med EUs totala import som beräknats till omkring 16 miljoner ton bönor, en miljon ton sojaolja och 19 miljoner ton sojamjöl för år 2000 (USDA). Av världsproduktionen162 miljoner ton importeras således omkring 22 % till EU och av EU-importen hamnar ca 1 % i Sverige. Av världsproduktionen tar vi hit  0,24 % vilket innebär att vår import per person är runt 60 % större än genomsnittskonsumtionen i världen.

Ändå är vi under det europeiska snittet. Det finns emellertid en viktig faktor att notera: De flesta människor äter upp en stor del av den soja han/hon kommer över medan vi svenskar ger mer än 98 % till kor och andra husdjur för att producera mjölk och kött och äter mindre än 2 %. För européerna är motsvarande relation 97 % och 3 %.


D v s; mängder med djurfoder till betesdjur som bl a produserar mjölk, eller kött. Och minimala mängder går till oss människor.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0