Konsumenter - Ekonomisk hållbarhet

Vad är de största ekonomiska konflikterna idag? Jo det är arbetslöshet, fattigdom, finanskris och det som förenar alltihopa är HANDEL. Handel är en form av kommunikation mellan olika länder då de köper och säljer varor till varandra. Vi lever i en globaliserad värld där vår ekonomi är så pass sammanflätad att vi inte klarar oss utan andra. Soja växer i länder som USA, Kina, Argentina och Brasilien. De sydamerikanska länderna producerar billig soja med stor avkastning vilket är en stor vinst för oss konsumenter i Europa. Européer, Amerikaner och Kineser har länge styrt den globala ekonomin och gjort den ostabil, men varför? Det är för vi länge koloniserat och utnyttjat andra länder och befolkningen där. Varför fortsätta göra samma sak fast på ett lagligt sätt när det förstör ekonomin? Vi gör oss rikare genom lägre priser i Sverige men folket i Brasilien fattigare pga vårt utnyttjande av deras resurser. Vi borde egentligen investera i andra länder för att skapa en hållbar ekonomi.

 

De svenska korna äter 98 % av den totala sojaproduktionen medan vi människor nöjer oss med 2 %. Grödan odlas i stora åkerfält som innan var fina regnskogar där den biologiska mångfalden var stor. Nu stödjer vi Européer avverkning av dessa skogar och för vad? För att våra kor ska producera mer mjölk när efterfrågan inte är lika stort som utbudet. Vad händer med mjölken då? Den skickas tillbaka till Brasilien där den svenska mjölken konkurrerar ut den brasilianska. Vi som konsumenter måste se de negativa effekterna av soja istället för de låga priserna. Låga priser i detta land kanske leder till fattigdom och arbetslöshet i ett annat. Eftersom de stora fälten ägs av staten drar de skatt på lokala sojaodlarna. Småbönderna driver egen produktion men tjänar väldigt lite på den. Det är pga skatten. Staten vill inte att sojaodlarna ska få större vinst än staten själv som äger dessa stora åkrar, men också för att tjäna pengar på småböndernas produktion . På åkrarna krävs det relativt liten arbetskraft. Produktionen av soja ökar med 25 % medan priserna sjunker med 40 %. Samtidigt är 800 miljoner människor för feta medan samma motsvarade siffra sover med en hungrig mage.

 

Vad kan detta bero på?

 

Det är vårt behov av att ha mer utan att tänka på vad den andre får. Vad är lösningen på allt detta? Att försörja världens befolkning med mat utan att undergräva det biologiska systemets produktionsförmåga. Genom avreglering kan man satsa på produktion där det mest passar in. Vi kan minska produktionen av soja och använda mer konsumtion till människor än djur. Vi konsumenter kan även välja att köpa rättvisemärkta sojavaror som konstaterar att sojan inte har en negativ påverkan på miljö såsom social kompetens i produktionslandet. Om det fanns fritt konkurrerande företag som satsade på soja kunde ekonomin höjas samtidigt som arbetslösheten minskar. Det innebär fri konkurrens där andra länder kan investera i jordbruk där befolkningen ligger. Man måste utnyttja de absoluta fördelarna med de relativa och sedan handla med varandra för att dela produktionen.

VAR INTE PROTEKTIONISTISKA – ETT ANNAT LANDS FÖRDELAR KAN VARA DINA MED OM DU HITTAR DINA KOMPARATIVA FÖRDELAR!!!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0