Konsumtionsfrågorna

a.       Var är den största konsumtionen?


Den största konsumtionen av soja är i Europa. Ca 18 miljoner ton soja importeras till Europa av BARA Brasilien. USA är världen största soja producent. Största konsumtionen ligger i Europa men sen går det att diskutera hur mycket människor konsumerar sojan. I Sverige är de största konsumenterna våra kor som äter 98% av den svenska importen av soja.


b.      Var säljs produkterna och vem konsumerar?


Eftersom sojaproduktionerna sker i fattiga länder exporteras de till rika länder i Europa. Billiga grödor förädlas i Europa som sedan blir färdiga produkter. Förädlingen sker i de Europeiska länderna, det är de som får den stora vinsten. De görs för oss konsumenter och vår efterfrågan. Produkterna säljs i Europa och konsumeras av oss.


c.       Konsumeras grödan i eget land?

Sojan konsumeras i Sverige av stora mängder och kommer snart börja produceras här. Det beror på att man vill ha närproducerat och ekologisk soja. Dessvärre stödjer inte det svenska klimatet för sojaodlingen och utan bekämpningsmedel är det svårt att producera soja. Då är den inte ekologisk länge. Man vill heller inte genmodifiera soja som eftersom det kan konkurrera ut den biologiska mångfalden av både växter och djur arter moch förstöra balansen i ekosystemen. Konsumtionen är beroende på vår import av soja. I Sverige är vi väldigt beroende av sojan.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0